Foto: Wolf Bram 26 mei 2024, copyright Otje
Het verhaal van Bram en de terugkeer van de wolf op de Utrechtse Heuvelrug
Sinds 2023 is de wolf na 150 jaar terug in de provincie Utrecht. Wat een comeback! De Utrechtse Heuvelrug maakte namelijk kennis met Bram (officieel GW3237m). Een jonge, nieuwsgierige en stoutmoedige wolf die meteen de provincie op stelten zette en in 2024 een mediastorm veroorzaakte. In dit artikel vind je een tijdlijn van gebeurtenissen, de fouten in de monitoring, een overzicht van incidenten en misverstanden, en een vooruitblik op wat 2025 mogelijk brengt. Dat laatste wordt nog spannend: want met wolven weet je het maar nooit; zelfs de meest doorgewinterde wolvenkenners staan vaak voor raadselen.
Update advies honden en kinderen – 14 maart 2025
Vanaf 15 maart 2025 geldt een aanlijnplicht voor honden in de bossen rond Oefenterrein Leusderheide. Dit geldt ook voor de hondenlosloopgebieden in Zeist en Austerlitz. Wees tijdens het wandelen met je hond ook alert in andere gemeentes op de Utrechtse Heuvelrug, zoals in Woudenberg, Leusden, Soest, Doorn en Leersum.
Ook geldt vanaf 15 maart 2025 een aangepast advies voor jonge kinderen.
De terugkeer van de wolf
Na een afwezigheid van 150 jaar is de wolf sinds 2023 weer gevestigd in de provincie Utrecht. De terugkomst van deze toppredator zorgt voor veel discussie en emotie. Terwijl sommige mensen zich zorgen maken over veiligheid, zien anderen het als belangrijk onderdeel van natuurherstel.

De โsolitaireโ wolf die helemaal niet Duits en solitair bleek te zijn
Bramโs entree en gedrag
2023 โ Eerste waarnemingen:
De eerste signalementen van een wolf op de Utrechtse Heuvelrug dateren van begin 2023. En Wolven in Utrecht was getuige.
Via wildcameraโs en DNA-sporen werd vastgesteld dat er een jonge mannelijke wolf (Bram) was in de omgeving van Leusden, Woudenberg, Leersum en Austerlitz. Er werd ook geregeld een tweede wolf (van Duitse afkomst) waargenomen.
In de periode februari tot juni 2023 hing Bram geregeld rond bij de hondenlosloopgebieden in Amerongen, Austerlitz, Doorn en Zeist.
Wolven zijn sociale en intelligente dieren en zien in honden soortgenoten. Bram maakte vooral speelbewegingen en benaderde soms honden, zonder agressief te zijn. De provincie Utrecht gaf als verklaring dat Bram mogelijk te jong uit zijn roedel was gevallen en behoefte had aan contact. De conclusie luidde: Bram was eenzaam.
De provincie Utrecht was na een paar maanden niet meer gecharmeerd van dit olijke gedrag van Bram, en vroeg dezelfde zomer de eerste vergunning aan om hem te vangen en zenderen. Wolf Bram werd bijna dagelijks gezien, vooral rond Soest, Zeist en op de Utrechtse Heuvelrug. De maat was vol voor de provincie toen een hond in juni 2023 in een losloopgebied uithaalde naar Bram en hij terug snauwde. Er is daarbij niet gebeten.
Er waren in feite geen incidenten, maar de provincie was van mening dat wolf Bram te dichtbij mensen kwam en de situatie mogelijk kon escaleren.
In juli 2023 rolde de provincie Utrecht daarom het wolvenplan uit: met onder meer het monitoren van de wolf, met hulp van vrijwilligers en cameraโs, en het vangen en zenderen van de wolf.
Bram leek direct als bij toverslag verdwenen: het zenderen lukte niet. Want van juli 2023 tot het voorjaar van 2024 was er van hem taal noch teken. De provincie stond voor een raadsel, maar vermoedde dat hij een partner had gevonden in een wolvin die op 13 december 2023 werd doodgereden bij Leusden. Animal Rights verzocht de provincie het hele zenderproject stil te leggen.
Fouten in monitoring:
Bij het monitoren van de verspreiding van de wolf worden verschillende methoden gebruikt, zoals wildcameraโs, DNA-onderzoek (uitwerpselen, prooiresten) en sporenanalyse. En daarin werden fouten gemaakt:
- In 2023 ging men er vanuit dat Bram de Duitse wolf GW3425m was. Deze wolf is een nakomeling van de Flechtinger Hรถhenzug roedel uit Duitsland. Dat bleek later onjuist. Bram is wolf GW3237m.
- Daarna ging men ervan uit dat de vader van de roedel van de Utrechtse Heuvelrug wolf GW3425m was. Dat bleek later ook onjuist. GW3425m was de vader van de roedel van Gelderse Vallei.
- Via een wonderlijke omweg werd aan Bram ineens de genetische code GW3237m toegekend en ging men er tot oktober 2024 vanuit dat Bram een solitaire wolf was die op zoek was naar een partner. Ook dat bleek niet waar. Bram is de vader van de welpen van de roedel van de Utrechtse Heuvelrug.
Bescherming van de wolf
In Nederland zijn inmiddels elf roedels gevestigd, voornamelijk op de Veluwe. Op de Utrechtse Heuvelrug is รฉรฉn roedel. De wolf is een strikt beschermde diersoort. Dit betekent dat wolven niet mogen worden verstoord, gevangen of gedood. Nederland is verplicht de wolvenpopulatie te monitoren en te rapporteren aan de EU en daarom is er een redelijk goed beeld van het aantal wolven en de verspreiding in Nederland.
De commotie in 2024: Incidenten en misverstanden
Voorjaar en zomer 2024
Vermeende incidenten:
In het voorjaar en de zomer van 2024 werd de Utrechtse Heuvelrug internationaal nieuws. De provincie bleek het podium te zijn van een toneelstuk uit het genre ‘absurdisme’. Plaats van handelingen: privรฉ landgoed Den Treek. In de nieuwsorkaan die volgde werd er bericht dat:
- Een dwergpoedel naast een mevrouw op een bankje was ‘gekidnapt’ door een wolf.
- Een meisje van de BSO Vrijland was gebeten door een wolf.
- Een kind omver gelopen was door een wolf.
- Een hond in het losloopgebied was gebeten door een wolf.
- Hardlopers en ruiters gevolgd waren.
- Er tien wolven en twee nesten waren, met welpen die als probleemwolf werden geboren.
- De situatie met de wolven in Utrecht levensgevaarlijk was.
- Je bijna struikelde over de mensen- en hondenachternazittende wolven.
- Wolven kleine kinderen mogelijk als prooi testten.
- Een scholier van het Van Lodenstein College omsingeld zou zijn door een roedel wolven.
Wat is bevestigd?
- Bram was terug! Alsof hij nooit was weggeweest. Er werd DNA van hem gevonden.
- Het enige harde bewijs van een ‘incident’ is dat in het hondenlosloopgebied bij Austerlitz een meisje omver werd gelopen doordat Bram op een hond afrende. DNA-onderzoek op de kleding van het meisje wees op de aanwezigheid van wolven-DNA, afkomstig van GW3237m (Bram).
- Bram is inderdaad op talloze foto’s en video’s te zien rond Austerlitz en Den Treek, soms nog net niet breed grijnzend. Bijna alle interacties waren vooral hondgericht, niet mensgericht. Er was sprake van nieuwsgierig gedrag, maar niet van een probleemwolf.
- En er was een ouderpaar met vijf welpen. Meer wolven waren er niet.
Bewijzen andere incidenten
- Er is geen enkel bewijs dat er een dwergpoedel is meegenomen en opgegeten door wolven. Er zijn geen sporen en getuigen. Het incident is nog altijd spraakmakend. Lees er meer over in het artikel: Eigenaresse van door โwolven opgegetenโ dwergpoedel Louie werkt voor Mirjam Sterk
- Het meisje is niet gebeten, maar heeft verwondingen van vermoedelijk een val in braamstruiken. Naast wolvendeskundigen ziet ook Nederlands meest vooraanstaande patholoog Frank van de Goot geen bijtwond. Het is officieel een raadsel wat er precies is gebeurd. De kinderen waren in een druk gebied aan het spelen waar ook loslopende honden waren.
- De scholier van het Van Lodenstein College in Amersfoort is niet omsingeld door de wolven. Uit wildcamerabeelden bleek dat de wolven op dat moment ergens anders in de provincie waren, zo vertelde de ecoloog van Landgoed Den Treek op een informatieavond in Soest op 14 februari 2025. Het is onbekend wat er is gebeurd, ook hier ontbreken sporen en getuigen. Lees er meer over in het artikel: Was er een jongen omsingeld door een roedel wolven?
Fouten in de monitoring
Monitoring:
- De eerste interpretaties gingen ervan uit dat veel commotie te wijten was aan de solitaire Bram die op zoek was naar een partner.
- Ook werd gedacht dat er een nieuw wolvenpaar was met welpen, dat mogelijk beschermend optrad.
- Volgens de monitoring was Bram absoluut niet de vader van de welpen. Volgens de monitoring was namelijk wolf GW3425m de vader van de Utrechtse roedel.
- Door misinformatie werd de indruk gewekt alsof er wel meer dan tien gevaarlijke wolven en twee nesten in Utrecht waren.
Realiteit:
- De โouderdieren met welpenโ bevonden zich op het militaire Oefenterrein Leusderheide. Door bivakoefeningen werden zij verstoord en verplaatsten hun welpen. Het militaire oefenterrein grenst in het zuiden pal aan een drukbezocht hondenlosloopgebied.
- Nieuws over welpen rond Den Treek ging al sinds begin juni 2024 rond op social media, wat mogelijk leidde tot verstoring door welpentoerisme.
- In augustus 2024 had de monitoring geconstateerd dat GW3425m de vader van de welpen van de Gelderse Vallei Noord was. Een wolf is niet de vader van twee roedels tegelijkertijd en aanwezig als vader van twee roedels op hetzelfde moment. Hoe kon de monitoring denken dat hij ook de vader van de welpen van de roedel Utrechtse Heuvelrug was?
- Er was eerder geadviseerd om in de losloopgebieden rond het oefenterrein een aanlijnplicht voor honden in te stellen. Die aanlijnplicht kwam er niet. Ook werden waarschuwingsborden voor het wolvengebied herhaaldelijk verwijderd, wat de situatie verergerde.
- En last but not least: Bram is de vader van de welpen.

Het ontstaan en het gedrag van de roedel
Oktober 2024 โ DNA-bevestiging ouderdieren:
- In oktober 2024 werd via DNA-onderzoek bevestigd dat Bram (GW3237m) de vader was van de vijf welpen: de roedel van de Utrechtse Heuvelrug.
- De moeder van de welpen is Eva (GW4076f), naar de eerste wolvin in de provincie Utrecht.
Oktober 2024 – DNA-bevestiging welpen:
- GW4504f (vrouwelijk)
- GW4412mโ (mannelijk, overleden 26 maart 2025)
- GW4413m (mannelijk)
- GW4477mโ (mannelijk, overleden in november 2024)
- GW4415m (mannelijk)
Gedrag van de roedel:
- In juli 2024 werd het duidelijk dat er te veel onrust rond de jonge roedel was. Lees meer over alle onrust in Wolf Bram met welpen vluchtend voor Defensiekogels: pootklemmen op vluchtroute en afschot bijvoerplek?
- De ouderdieren vertoonden daardoor mogelijk beschermend gedrag, wat leidde tot confrontaties met loslopende honden rond de welpen.
- Sinds september 2024 wordt de roedel weinig gezien, eigenlijk alleen op wildcamera’s.




Incidenten, verkeersongelukken en juridische kwesties
Aanrijdingen en dodelijke incidenten
Binnen zes maanden tijd zijn twee welpen doodgereden en is de vader van de roedel aangereden (zwaargewond). Er werden in ruim een jaar tijd vier wolven aangereden rond het territorium. De roedel bestaat nu nog maar uit vijf wolven.
13 december 2023:
Een wolvin werd op de Doornseweg (N227) bij ecoduct Treeker Wissel in Leusden doodgereden. Er werd gedacht dat dit de partner van Bram was, omdat hij na de zomer van 2023 minder werd gezien. Het zou ook verklaren waarom hij in het voorjaar van 2024 weer bij de hondenlosloopgebieden was. Dit bleek niet waar te zijn.
Oktober 2024:
Een wolf werd aangereden bij ecoduct Treeker Wissel. Lange tijd bleef onduidelijk welke wolf het was en of de wolf het overleefd had. In de voortgangsrapportage van BIJ12 van februari 2025 bleek dat de aangereden wolf nota bene Bram (GW3237m) was. Hij bracht het er levend vanaf, maar is sinds die tijd wel kreupel, zo blijkt uit wildcamerabeelden.
9 november 2024:
Een welp (GW4477m) van ongeveer zes tot zeven maanden oud werd doodgereden op de N226 bij Leersum. Na dit incident telde de roedel nog zes wolven: Bram, Eva en vier overgebleven welpen.
26 maart 2025:
Tussen Austerlitz en Woudenberg werd op de Zeisterweg (N224) een tweede welp van de roedel van de Utrechtse Heuvelrug doodgereden. De mannelijke welp GW4412m was bijna een jaar oud en al een forse wolf aan het worden. De roedel bestaat nu nog maar uit vijf wolven.
Juridische en bestuurlijke maatregelen
Noodbevel gemeente Leusden:
Door alle commotie en de duidelijke verstoring van de jonge wolvenroedel moest de gemeente Leusden een gebied afzetten via een noodbevel om zo de rust voor de wolven te kunnen creรซren. En dat werkte uitstekend. Het werd meteen stil rond de wolven. Het noodbevel duurde van 19 juli tot 2 september 2024.
Afschotvergunning Den Treek-Henschoten:
Op 3 juli 2024 diende landgoed Den Treek-Henschoten een aanvraag in om een wolf af te schieten. Later berichtte het landgoed dat zowel de volwassen wolven als de welpen afgeschoten moesten worden vanwege vermeend risico voor bezoekers.
Deze aanvraag werd afgewezen.
Vergunningaanvraag zenderen wolf Bram:
De provincie Utrecht wilde in augustus 2024 de ‘solitaire wolf’ Bram vangen (met een pootklem), verdoven en zenderen. Dit zou hem wel ander gedrag aanleren. De Faunabescherming en Animal Rights stapten naar de rechter om de plannen een halt toe te roepen. De rechter gaf hen gelijk. Er was geen enkele reden om Bram te zenderen. Eind oktober 2024 viel de provincie accuut stil. Want wat bleek? Hun vurige pleidooi voor het zenderen van de solitaire wolf, stortte als een kaartenhuis in elkaar. Bram bleek helemaal niet solitair te zijn, maar de vader van de roedel…
Vooruitblik vergunningaanvraag:
Eind 2024 kondigde de provincie Utrecht daarom aan een vergunningaanvraag voor te bereiden om de hele roedel dan maar te vangen, te verdoven en te zenderen. De status hiervan is onbekend. Haalbaarheid: nihil. Want sinds september 2024 doen de wolven wat wolven doen: ze spelen, slapen, jagen, eten, inspecteren en markeren het territorium en paren.
Lees alles over wat er in 2024 misging in:
Uitdagingen: Wat staat er in 2025 te gebeuren?
Wolven op pad in de provincie Utrecht:
In december en januari gaan jonge wolven zwerven op zoek naar een eigen territorium. Er kunnen kortere of langere tijd zwervende wolven in de provincie Utrecht zijn. Ondanks de monitoring wordt niet elke wolf geregistreerd; sommigen laten zich zelden zien of sporen na. Daarnaast maakt ruiperiode en weersomstandigheden identificatie op basis van uiterlijke kenmerken lastig.
Door het zwerven kunnen wolven ook in bebouwde gebieden opduiken, wat normaal en tijdelijk gedrag is. Dit betekent niet dat wolven โbrutalerโ worden of actief prooien zoeken in woonwijken. Ze zoeken simpelweg een rustig leefgebied met voldoende wilde prooi en een partner.
De huidige welpen, bijna jaarlingen, gaan al zelfstandig op pad. Ze bewegen zich niet langer uitsluitend in roedelverband.
Nieuwe welpen en roedeluitbreiding:
De kans is groot dat de ouderdieren in het voorjaar van 2025 opnieuw een nest krijgen. Als dat zo is, wordt dat pas in september bekendgemaakt om welpentoerisme te voorkomen. Ook wordt er geregeld een andere wolvin gezien. Of en waar zij zich zal vestigen en of zij een partner heeft, wordt pas in september 2025 bekendgemaakt.
Maatregelen:
- Er komen rustgebieden rond de verblijfplaatsen van de welpen en een aanlijnplicht in hondenlosloopgebieden, zodat conflicten met de roedel voorkomen worden.
- Oefeningen op het militaire Oefenterrein Leusderheide worden aangepast.
- Voorlichting, communicatie en afspraken worden door de provincie aangescherpt, zodat komende zomer mogelijk vlekkeloos verloopt.
Hoe groot is de kans dat je een wolf tegenkomt in Utrecht?
De kans dat je een wolf ziet in de provincie Utrecht is klein, maar groter dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland. Vorig jaar werd er 579 keer een wolf gezien in de provincie. Dat lijkt veel, maar niet als je bedenkt dat er meer dan een miljoen bezoekers per jaar in de natuur zijn. Zelfs inwoners die dagelijks op pad gaan in de hoop een wolf te zien, slagen daar niet in. Hoewel het aantal wolven hier mogelijk groeit en de wolven veel op pad zijn om te jagen, is het echt een kwestie van geluk of je hem tegenkomt.
Conclusie Wolven in Utrecht
Ondanks een zomer met bijna non-stop nieuws over de wolven in de provincie Utrecht, bleek het allemaal een storm in een glas water. Mogelijk speelde de komkommertijd in juli en augustus en de hoge nieuwswaarde van de wolf daar een grote rol in. Bij de rechtszaken over het zenderen van wolf Bram bleef er weinig over van alle vermeende incidenten: afgezien van het incident in Austerlitz, was er geen bewijs voor aanvallen of gevaarlijke situaties. Voor het mogelijk beschermende gedrag van de ouderdieren in juli 2024 is weinig bewijs. Het afsluiten van het privรฉlandgoed Den Treek, via een noodbevel, bracht de rust terug.
De terugkeer van de wolf in de provincie Utrecht is fascinerend en complex. Hoewel er in 2024 veel commotie was, wijzen de feiten erop dat de wolf zijn plek in de natuur weer heeft gevonden. Met toekomstige maatregelen, zoals rustgebieden, voorlichting en aanlijnplichten, moet dat goed komen.
Dat in ruim een jaar tijd vier wolven werden aangereden in het territorium, maakt duidelijk dat er dringend verkeersmaatregelen nodig zijn om een gunstige staat van instandhouding te waarborgen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via betrouwbare bronnen zoals de gemeente, Provincie Utrecht en BIJ12.
Veelgestelde vragen over de wolf Utrechtse Heuvelrug

Hebben wolven mensen aangevallen in Utrecht?
Waar zijn de wolven in Utrecht?
Waar is de wolf het laatst gezien?
Wolven
Wolven worden aangeduid met wolf, wolvin, ouderdieren, welpen en jaarlingen. Vroeger werden termen gebruikt als alfa, roedelleiders en hiรซrarchie, maar die begrippen zijn achterhaald. Veel begrippen kwamen tot stand door het observeren van roedels in gevangenschap. Door het observeren van wolvenroedels en Yellowstone kwamen onderzoekers tot heel andere conclusies over wolven.
Wolvenroedels hebben net zoals mensen een gewone familiestructuur met de ouderdieren of het ouderpaar, bestaande uit de wolf en de wolvin, welpen heten welpen tot er een nieuw nest komt, daarna heten zij jaarlingen. De jaarlingen helpen mee met de opvoeding en de voedselvoorziening. Wolven paren maar een keer per jaar, en het zijn uitsluitend de ouderdieren die welpen krijgen. De paartijd begint zo rond januari en februari en in april en mei worden de welpen geboren. Een ‘Den’ is het nest en de ‘rendez-vous’ plek is het gebied waar de welpen achterblijven om te spelen en wolven elkaar weer ontmoeten.
Sommige wolven krijgen een ‘bijnaam’ als ze nog geen genetische code hebben om ze aan te duiden. De genetische code kan pas worden vastgesteld als er DNA gevonden wordt die direct aan het individu kan worden gekoppeld (uiterlijke kenmerken). Dit was ook de reden dat de ouderdieren van de roedel van de Utrechtse Heuvelrug de bijnamen Eva en Bram kregen.
Wolf Bram:



Het laatste nieuws over de wolven
-
Oh, wat een wolf!
LEUSDEN – Hij overleefde een zwaar auto-ongeluk afgelopen oktober, ontkwam met zijn welpen aan kogelregens en doodsbedreigingen en verloor twee welpen in vier maanden tijd. Getekend voor het leven; maar nog altijd een zorgzame vaderwolf (GW3237m). De welpen, bijna jaarlingen, zien er goed en gezond uit en er komt waarschijnlijk een tweede nest. De redactie…
-
Tweede welp van de Utrechtse Heuvelrug doodgereden
WOUDENBERG – Op woensdag 26 maart 2025 werd een welp van de roedel van de Utrechtse Heuvelrug doodgereden bij Austerlitz. Binnen zes maanden tijd zijn nu twee welpen doodgereden en is de vader van de roedel aangereden (zwaargewond). Er werden in totaal vier wolven aangereden rond het territorium. De roedel bestaat nu nog maar uit…
-
Waarom blijft een wolf voor een trein of auto rennen?
Woensdag 9 april 2025 werd tussen Ede en Wolfheze een wolf doodgereden door een trein. Meer dan 80% van de in Nederland aangetroffen dode wolven kwam om in het verkeer: op het spoor of op de weg. Op de socials circuleren veel beelden van wolven die voor een auto blijven rennen. Waarom doen wolven dat en…
-
Nieuwe animatie BIJ12: wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?
Foto: Copyright Ramon van Bentum BIJ12 heeft namens de provincies een animatie gelanceerd die duidelijk maakt wat je moet doen als je een wolf tegenkomt. In de provincie Utrecht zijn niet veel wolven, er is tot nu toe een roedel bekend, maar het wolventerritorium is een drukbezocht gebied. Er bestaat een heel kleine kans dat…
-
SGP Woudenberg vliegt gierend uit de bocht: weg met de roedel van de Utrechtse Heuvelrug
Foto: Copyright Ramon van Bentum WOUDENBERG – Op de Utrechtse Heuvelrug leeft een roedel van zes wolven. Het kerngebied is in de grote gemeentes Leusden en Woudenberg. Maar de SGP van Woudenberg vindt dat in de door de zonde gevallen wereld wolven hier ‘beheerd’, dus afgeschoten moeten worden. ”We kunnen toch niet altijd onze honden…
-
Hoe herken je een wolf?
Foto: Copyright Bartosz Rakoczy, natuurfotograaf Is het een vos, een wolf of een hond? Vooral op afstand is het vaak lastig om te bepalen welk dier je ziet. Sommige honden lijken op wolven en vossen kunnen op afstand ook op een kleine wolf lijken. BIJ12 maakte een korte video waarin de belangrijkste kenmerken van een…
-
Leusden geeft het goede voorbeeld: infoavond over de wolf een verademing
Foto: copyright Bartosz Rakoczy, natuurfotograaf LEUSDEN – De infoavond voor inwoners van Leusden was een aangename ervaring. De gemeente Leusden hield maandagavond 31 maart 2025 in het Huis van Leusden een infoavond over de wolf. Bij de plenaire bijeenkomst waren burgemeester Gerolf Bouwmeester, gedeputeerde Mirjam Sterk, wethouder Jan Kramer en wolvendeskundige Dick Klees. Er was…
-
Derde dode wolf in jaar tijd: straks is er niets meer te zenderen op de Heuvelrug
WOUDENBERG – Op woensdag 26 maart 2025 werd een volwassen wolf doodgereden op de Utrechtse Heuvelrug bij Austerlitz. Een fatale harde botsing waarbij de haren van de wolf tussen de velg zaten. Het is de derde dode wolf in ruim een jaar tijd in Utrecht. Er werden vier wolven aangereden rond het territorium. Dinsdagavond 25…
-
Wolvendebat: zelfs Rummenie actief betrokken bij zenderen roedel Utrechtse Heuvelrug
Foto: copyright Ramon van Bentum In 2023 en 2024 werden grote fouten gemaakt in de monitoring van de wolven van de Utrechtse Heuvelrug. Ook werden ‘incidenten’ zonder bewijzen aangevoerd. Het plan om wolf ‘Bram’ te zenderen in 2024 was volgens de rechter slecht onderbouwd en werd daarom van tafel geveegd. Toen in oktober 2024 bleek…
-
Op een anti-wolvenmissie negeert de Commissie wetenschap en wetgeving
Het voorstel van de Europese Commissie om de bescherming van de wolf te verlagen, is ernstig gebrekkig. Dat is de kern van een artikel dat Arie Trouwborst, Professor of nature conservation law, Tilburg University, The Netherlands, Extraordinary professor of law, North-West University, South Africa en zijn collega van Tilburg Law School, Floor Fleurke, vandaag hebben…