Het Wolvenfonds van de Faunabescherming

De Faunabescherming speelt een cruciale rol in het beschermen van wilde dieren in Nederland, met speciale aandacht voor de wolf. In augustus 2024 kwam de organisatie in actie tegen een vergunning van de Provincie Utrecht om wolf GW3237m, beter bekend als ‘Bram’, te vangen met een pootklem, te verdoven, te zenderen en eventueel te beschieten met paintballgeweren. De Faunabescherming en Animal Rights dienden met succes een verzoek in bij de rechtbank Midden-Nederland om deze vergunning te schorsen, met als argument dat Bram geen ‘probleemwolf’ was en dat de voorgestelde methoden in strijd waren met Europese regelgeving.

De rechtbank honoreerde dit verzoek in september 2024 en schorste de vergunning tot twee weken na het besluit op de ingediende bezwaren. Belangrijke overwegingen waren onder meer dat het plan van aanpak van de provincie te vrijblijvend was en dat het gebruik van pootklemmen in strijd is met de Europese wildklemverordening.

Wolf staat onder druk

Om de juridische bescherming van de wolf te versterken, heeft de Faunabescherming het Wolvenfonds opgericht. Dit fonds verzamelt financiรซle middelen om juridische procedures te voeren tegen onrechtmatige acties. Ondanks de wettelijke bescherming staat de wolf steeds meer onder druk door politieke besluiten en maatschappelijke onrust.

De aanwezigheid van de wolf is ook voor de provincie Utrecht van groot belang. Wolven dragen bij aan een gezonde balans in het ecosysteem door het reguleren van populaties wilde hoefdieren, zoals reeรซn. Het beschermen van deze roofdieren zorgt voor een natuurlijke populatie, wat op zijn beurt bijdraagt aan de biodiversiteit en gezondheid van de Utrechtse natuur.

Ecoduct Hoge Veluwe

Naast de juridische strijd rondom wolf Bram voert de Faunabescherming ook een procedure tegen het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het park blokkeerde, in strijd met provinciale afspraken, een met publiek geld aangelegd ecoduct bij Oud Reemst (Ede). Dit verhindert grote hoefdieren om gebruik te maken van de voorziening, wat een negatieve impact heeft op de natuur. Hoewel volwassen wolven de blokkade kunnen passeren, kunnen jonge wolven dit niet, waardoor zij extra gevaar lopen. Afgelopen maanden werden al vier jonge wolven doodgereden nabij het ecoduct op een drukke provinciale weg.

Paintballen op de Noord-Veluwe

De Faunabescherming komt niet alleen succesvol op voor wolf Bram maar ook voor de ‘Frikandellen en Hamburgerwolf’ die vaak gezien werd rond Ermelo. De Provincie Gelderland mag wolven niet verstoren met paintballgeweren, zo heeft de rechtbank Gelderland op 11 februari 2025 besloten. De provincie had het illegaal bijvoeren van een jonge wolf door het publiek bij Ermelo aangegrepen als reden om een brede vergunning af te geven voor het verstoren van wolven met paintballkogels. De rechtbank oordeelde echter dat dit besluit onvoldoende was onderbouwd en onrechtmatig is.

Veluwe Natura 2000

De Faunabescherming bereidt ook een juridische procedure voor om de Veluwe officieel als Natura 2000-gebied voor de wolf te laten aanwijzen. Ondanks wettelijke verplichtingen heeft de overheid dit jarenlang geweigerd. Een dergelijke aanwijzing zou ervoor zorgen dat er minder gejaagd kan worden op de Veluwe, waar momenteel tot 80% van de favoriete prooidieren van de wolf (edelherten, reeรซn, wilde zwijnen) worden afgeschoten door jagers. Dit dwingt wolven vaker om onbeschermd vee aan te vallen, wat leidt tot conflicten. De Faunabescherming wil bereiken dat veehouders die herhaaldelijk weigeren om hun dieren te beschermen met wolfwerende hekken, niet langer schadeloos worden gesteld.

De inzet van de Faunabescherming en het Wolvenfonds is essentieel om ervoor te zorgen dat de wolf, als strikt beschermde diersoort, een veilige toekomst heeft in Nederland. Door juridische stappen te ondernemen en voorlichting te geven, streven zij naar een harmonieuze co-existentie tussen mens en wolf, ook in provincies zoals Utrecht.

Informatie

Wil je meer weten over de rechtszaken van de Faunabescherming? Meer informatie vind je via de de volgende links: