Eigenaresse van door ‘wolven opgegeten’ dwergpoedel Louie werkt voor Mirjam Sterk

LEUSDEN – Op de eerste dag van de zomervakantie in Nederland, zaterdagochtend 6 juli 2024, zou een zwarte dwergpoedel ‘opgegeten’ zijn door wolven op landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden. Tenminste, zo luidde het nieuwsverhaal. Het was de aftrap van een zomer vol merkwaardig wolvennieuws uit de provincie Utrecht. Nu er documenten zijn vrijgegeven, blijkt de waarheid vreemder dan fictie. Was het doorgestoken kaart, puur toeval of welpentoerisme? Zelfs de provincie noemde het een incident met een Cluedogehalte.

In januari 2024 zegt de rentmeester van landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden tegen Mirjam Sterk, gedeputeerde provincie Utrecht, over de wolven in het gebied:

“Ik werk niet mee. Laat die wolf maar een hond opvreten. Dan krijgen we in ieder geval een discussie over hoe we het gaan beheren.”

Er volgen geïrriteerde e-mails van de rentmeester naar de provincie Utrecht (voorbeeld: bron provincie Utrecht), waarin hij aangeeft gepikeerd te zijn geen overleg met Mirjam Sterk te hebben: de wolven hebben niet de juiste aandacht.

Kort daarop gebeurt er iets op dat landgoed dat nog nooit in Europa of Nederland is voorgevallen, zelfs niet in gebieden met hoge wolvenpopulaties, met niemand minder dan een medewerkster van Mirjam Sterk (bron: provincie Utrecht).

Het incident

De dwergpoedel van uitgerekend een medewerkster van Mirjam Sterk – er zijn 1,5 miljoen bezoekers per jaar op het landgoed – wordt op zaterdag 6 juli 2024 rond 12.00 uur door wolven meegenomen en mogelijk opgegeten op Landgoed Den Treek-Henschoten.

Deze medewerkster stuurt direct na het ‘incident’, terwijl er een zoektocht gaande is, vanaf haar werk e-mailadres een e-mail (klik op de link voor de e-mail, bron: provincie Utrecht) naar de gedeputeerde met een dringende oproep aan de politiek.

”Ik verwacht dat dit direct politiek wordt en zeker op jouw bordje komt. Daarom wil ik je laten weten dat “incident” om één van je medewerkers gaat.”

“Mijn oproep aan jou: verbeter de publieksinformatie en zorg voor een goed protocol.”

“Graag blijf ik op de hoogte van de stappen die de provincie neemt, met name in het eerlijk informeren van het publiek.”

Hartelijke groet

Een in vele opzichten opmerkelijke gebeurtenis en e-mail.

Tijdstip en inhoud van de e-mail

  • Het tijdstip van de e-mail is opmerkelijk, 15:52 uur.
  • Op die bewuste zaterdag werd rond 12.00 uur de dwergpoedel door wolven meegenomen. De landgoed-BOA en de politie kwamen ter plaatse.
  • Er volgt een urenlange zoektocht.
  • De vrouw is een weekend in Leusden op de camping en heeft een partner en twee kinderen. Die zijn het eerste weekend van de zomervakantie niet met haar mee kamperen.
  • Er wordt nog steeds gezocht naar Louie.

Tijdens de hectiek van het drama is een van haar eerste en grootste zorgen het e-mailen van haar manager met een oproep aan de politiek over voorlichting en protocollen. De e-mail is rond 16.00 uur verstuurd en moet rond 15.30 uur geschreven zijn.

De inhoud van de e-mail is tweeledig:

  • De eerste alinea’s zijn slordig geschreven, niet passend bij de welbespraaktheid uit de Podcast Geleidewolf.
  • De afsluitende politieke oproep is correct en zakelijk.

Onduidelijkheden rondom het incident

Ook de gebeurtenis is opmerkelijk.

  • Het verhaal komt op 6 juli 2024 in de middag bij anti-wolfactiviste Annemieke van Straaten vandaan.
  • Hoewel het geen politiezaak is, heeft zij de politie uitvoerig gesproken. Wie heeft dit nieuws doorgespeeld?
  • Op zaterdag 6 juli zou rond 12.00 uur een wolf een hond naast zijn baas op een bankje hebben weggegrist en meegenomen (opgegeten).
  • De eigenaresse zou met haar hond aan het wandelen zijn in Den Treek-Henschoten.

De wolvendeskundigen in binnen- en buitenland zijn perplex. “Nog nooit meegemaakt. Dit is ongekend.” Er wordt geen spoor, geen riem, bloed of haar van Louie gevonden. Er zijn geen getuigen. Niemand weet wat de juiste toedracht van het incident is of om wie het gaat.

De vrouw zou op een bank hebben gezeten en haar hond zou aan een lijn zijn die zij niet vast had. Toch is ‘hij had een riem om’ het uitgangspunt, als in ‘hij was aangelijnd’. De toedracht is verre van duidelijk. En waar was het gebeurd?

Omdat ter plekke wildcamerabeelden van het ecoduct worden uitgelezen, is duidelijk dat de wolven kort na het meenemen van Louie zonder de hond over het ecoduct lopen. Omdat In de urenlange zoektocht in het kleine stuk bos voor het ecoduct geen spoor van Louie wordt gevonden, is de aanname dat hij is opgegeten. Uit diezelfde beelden blijkt ook dat er sprake is van een ouderpaar met welpen die ernstig verstoord waren.

Er is nog steeds geen enkel feitelijk bewijs van de gebeurtenis. Maar voor de rentmeester van landgoed Den Treek-Henschoten was het dat weekend meteen duidelijk wat er moest gebeuren met de wolven en welpen:  “Afschieten. Punt.” 

Update oktober 2024

De eigenaresse van Louie komt op 4 oktober 2024 anoniem naar buiten met haar verhaal via de Podcast Geleidewolf. Voor het eerst vertelt zij over de gebeurtenissen.

Zij kampeerde dat weekend van 6 juli 2024 op de camping op het landgoed en was zaterdag iets voor 12.00 uur naar het ecoduct gelopen. Zij had haar hond niet aan de lijn, ondanks de aanlijnplicht. Zij zag ineens wolven op het ecoduct, lijnde haar hond aan, liep een stukje weg en ging vervolgens op de grond zitten, met haar hond los naast haar. Een wolf zou van achteren haar hond hebben gegrepen en snel het bos in zijn gegaan. Er volgde een urenlange zoektocht met de politie en de BOA van het landgoed. Maar geen spoor van Louie. Ook niet in de maanden erna.

Bijschrift: Vanaf het officiële voor publiek toegankelijke zandpad is het ongeveer 400 meter naar het ecoduct (ter hoogte groene stip is een bord), je kunt niet zien wat er op het ecoduct is. Het gebied voor het ecoduct is niet toegankelijk voor publiek. De afstand van de camping De Recreatie naar het ecoduct is nog geen kilometer, 10-15 minuten lopen. De eigenaresse moet de route van de rode pijl hebben gelopen over het zandpad en vervolgens binnen het blauwe omlijnde verboden gebied voor het ecoduct zijn geweest. De groene pijl is het ecoduct vanaf het militaire oefenterrein met een voor publiek ontoegankelijk gebied. Links en rechts van de korte groene pijl is wat bos waar Louis zou zijn verdwenen. Links van de Doornseweg is het militaire oefenterrein.

Ons onderzoek en opinie

Het team van Wolven in Utrecht heeft uitgebreid onderzoek naar dit incident gedaan. Wij hebben:

  • Alle nieuwsberichten gelezen.
  • De camping bezocht.
  • De route een paar keer gelopen.
  • De locatie van het incident en het ecoduct, verschillende malen bezocht, ook met experts.
  • Gesproken met betrokkenen en deskundigen, helaas hebben we de anonieme medewerkster niet kunnen spreken.
  • Openbare correspondentie en verslagen gelezen.
  • De Podcast Geleidewolf, seizoen 1 aflevering 7, met een interview met de eigenaresse van Louie, beluisterd.

Onze bevindingen

  • De provincie Utrecht was in april 2024 op de hoogte van een nest welpen in het gebied.
  • De eigenaresse van Louie werkt bij de provincie Utrecht.
  • De eigenaresse van Louie weet veel van wolven en heeft een dochter die idolaat is van wolven.
  • De eigenaresse ging ‘opladen aan de natuur’ maar wandelde rechtstreeks van haar camping (in 10 minuten) naar de welpen. Rakelings langs de drukste weg van de provincie, De Doornseweg, naar het ecoduct.
  • Zij had haar hond niet aan de lijn, ondanks aanlijnplicht.
  • Zij zag bovenop het ecoduct twee wolven. Vanaf het pad is het onmogelijk wolven op het ecoduct te zien. Op de beheerpaden voor het ecoduct, die niet toegankelijk zijn voor publiek, is het ecoduct wel te zien.
  • Op de wildcamera’s is te zien dat de ouderdieren verstoord en gestrest waren. Ze liepen urenlang zenuwachtig heen en weer.
  • De eigenaresse van Louie is precies tussen de ouderdieren en welpen in gaan zitten met haar telefoon.
  • Op hetzelfde tijdstip en de locatie van het incident is een foto gemaakt van spelende welpen.
  • Er waren geen getuigen, terwijl het die dag druk was in het gebied: de vrouw kwam op de terugweg naar de camping in 10 minuten 21 mensen tegen (bron: Geleidewolf).
  • Er waren geen sporen.
  • De ouderdieren liepen volgens de wildcamerabeelden die dag over het ecoduct en hadden de welpen op de rendez-vousplek gezet. De eigenaresse is met haar hond, een bedreiging voor wolven, precies tussen de ouderdieren en welpen gelopen en gaan zitten.
  • Waar zijn de riem en het tuigje van Louie, die werden niet gevonden in het kleine stukje bos? Een tuigje en riem worden niet opgegeten door wolven.

Cluedo gehalte

De provincie is die zaterdag 6 juli en zondag 7 juli (zie WhatsAppberichten in de link, bron: provincie Utrecht) non-stop bezig met het incident en concludeert (bron: provincie Utrecht) zondagavond dat het incident een ‘fact finding missie met een Cluedo gehalte‘ is:

”Zojuist was ik bij het wolvenoverleg met Mirjam. In eerste instantie waren daar externe experts bij en was het een fact finding missie met een Cluedo gehalte. Daarna hebben we het gehad over het handelingsperspectief. De werkhypothese is nu dat sprake is van een paar met welpen, waarvan vader wordt aangeduid met de ‘Duitse wolf’. Hun leefgebied overlapt met het leefgebied van probleemwolf Bram. De collega met hond heeft in de buurt van het ecoduct Treeker Wissel op de grond gezeten. Mogelijk in een gebied dat niet opengesteld is voor publiek. De Duitse wolf zou het hondje vervolgens als bedreiging voor zijn welpen hebben gezien. Daarmee zou de aanval natuurlijk gedrag zijn en bestaat geen aanleiding voor maatregelen tegen de Duitse wolf. Dat het gaat om een heel klein hondje maakt niet uit omdat de wolf reageert op hondengeur. Mensen, waaronder kleine kinderen, zouden daarom niet als bedreiging worden gezien.”

Onze conclusie

Het naar buiten gebrachte verhaal in de podcast Geleidewolf zal ongetwijfeld waarheden bevatten. De belangrijkste informatie en details zijn weggelaten, waardoor een vertekend beeld van dit ‘incident’ is ontstaan. Het verhaal is onverifieerbaar. De wel genoemde feiten geven veel ruimte voor interpretatie en speculatie. Vragen blijven onbeantwoord.

Was de medewerkster van Mirjam Sterk door haar werk of via het landgoed op de hoogte van de welpen en is ze er daarom rechtstreeks met haar hond naartoe gelopen?

Kreeg de rentmeester van het landgoed nu wel zijn vurig gewenste volle aandacht van de gedeputeerde? In elk geval weigerde (bron: provincie Utrecht) hij nog steeds alle medewerking:

”De rentmeester van Den Treek heeft laten weten alleen mee te willen werken aan afschot.

Een ding is duidelijk. De waarheid is geweld aan gedaan om de wolf in een slecht daglicht te zetten: dit voorval is tot aan de Tweede Kamer en tot in de EU meegenomen als incident.

Wolven mogen niet verstoord, gevangen of gedood worden. Het is een zwaar beschermde diersoort. De wolven met welpen waren duidelijk urenlang verstoord. De eigenaresse concludeerde zelf terecht al in de podcast Geleidewolf: “Ik had daar eigenlijk niets te zoeken”. De vrouw had in plaats van een bos bloemen van haar werkgever (bron: provincie Utrecht) een boete moeten krijgen.

Niet alleen heeft zij met een loslopende hond (aanlijnplicht) op verboden beheerpaden voor het ecoduct gelopen en haar hond en de wolven in gevaar gebracht; het was een stressvol weekend voor heel veel partijen.

Ook de houding van landgoed Den Treek-Henschoten dat weigert mee te werken aan monitoring en gegevens uitwisseling met de overheid, en alleen mee wil werken aan afschot, heeft er zeker toe bijgedragen dat het een zomer vol onnodige incidenten was.

De belangenverstrengelingen en chaos in de monitoring draagt daar ook zeker niet aan bij

Wordt vervolgd.


Monitoring en advisering wolven in provincie Utrecht is een chaos van belangenverstrengeling

Opinie en bevindingen van Wolven in Utrecht

Blauw is Landgoed Den-Treek Henschoten, rood is het militaire oefenterrein. De jonge roedel met welpen zat op het oefenterrein en ging vanaf daar via de groene pijlen het terrein af – direct de hondenlosloopgebieden in. Kortom, de wolven konden niet anders dan voortdurend door de drukke recreatiebieden lopen om bijvoorbeeld te jagen.

De Utrechtse Heuvelrug heeft sinds 2023 een zogenaamde ‘bold wolf‘, in dit geval Bram, die verder niet gevaarlijk is. Hij negeert mensen en is vooral geïnteresseerd in honden. Het is al meer dan een half jaar stil rond ‘Bram’. De commotie in 2024 ontstond duidelijk door verstoring van de roedel met welpen. Er ging veel fout in de monitoring.

Het militaire oefenterrein Leusderheide met het nest met welpen in 2024, grenst in het oosten en zuiden aan landgoed Den Treek-Henschoten. In het zuiden is een druk bezocht natuur- en hondenlosloopgebied dat direct grenst aan het oefenterrein. Dat Bram dit gebied veilig wilde houden voor de roedel is verklaarbaar. De ouderdieren konden niet anders dan door de losloop- en recreatiegebieden lopen om te jagen voor de welpen. Alle ‘incidenten’ hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden door paden af te sluiten en honden te weren uit het gebied.

Er is in toezicht en monitoring sprake van conflicterende partijen:

  1. Privé-landgoed Den-Treek Henschoten: Het landgoed werkt niet mee aan monitoring met de provincie. Er vindt geen gegevensuitwisseling met de overheid plaats. De gemeente Leusden moest met een noodbevel ingrijpen om de rust rond de wolven te creëren. Het landgoed wilde maar aan een ding meewerken: alle wolven en welpen afschieten.
  2. De conflicterende monitoring bij de provincie: De Wolvenconsulent in dienst van de provincie Utrecht is namelijk ook de Territorium-Coördinator wolf Utrechtse Heuvelrug Zoogdiervereniging, eigenaar van het bedrijf Faunabeheer Midden-Nederland en het reisbureau van jachtreizen Highlandstalking.nl. In correspondentie lijken adviezen over de wolven in Utrecht ook vanuit zijn bedrijf Faunabeheer Midden-Nederland te komen. Hij werkt mee aan informatieverzameling van de incidenten (gesprekken), adviseert verboden vangmethodes en is degene die Bram zou vangen, verdoven en zenderen. Dit zijn uiterst conflicterende rollen.

Verantwoording

Dit is het eerste redactionele artikel uit de WOO-documenten van 2024. Lees ook artikel 2 en 3:

Waarom publiceert Wolven in Utrecht deze drie artikelen? Het team is van mening dat er vorig jaar door de media een vertekend beeld is ontstaan van de wolven van de Utrechtse Heuvelrug. De wolven zijn niet alleen de dupe geweest van de geschetste achtergronden maar ook van de sensationele mediaverhalen. NU.nl is het enige medium dat zo moedig was een mea culpa te plaatsen.

In het artikel De wolven, lees je alle actuele informatie over de wolven in Utrecht.


Binnenkort meer lezen over:

  • BSO-meisje gebeten door een wolf?
  • Belangenverstrengeling incident 31 juli 2024