De wolf op de Hoge Veluwe die op 13 april 2025 een confrontatie had met een hardloopster, en waartegen een doodvonnis geรซist is door de parkdirectie en de Provincie Gelderland, werd tot dusver aangeduid met het onpersoonlijke GW4655m. De Faunabescherming heeft besloten het dier een naam te geven, Hubertus de Martelaar. Er zijn grote parallellen tussen wolf Bram (GW3237m) van de Utrechtse Heuvelrug, voor wie de Faunabescherming zich sinds 2023 inzet, en Hubertus.
De Faunabescherming stuurde vandaag, 15 mei 2025, een persbericht over de naamgeving van de wolf. Morgen oordeelt de rechter wat er met wolf Hubertus de Martelaar gaat gebeuren. De Faunabescherming is een van de organisaties die vorige week naar de rechter stapten om te verhinderen dat de wolf wordt doodgeschoten. Sinds 2023 waakt de Faunabescherming ook over de eerste wolf in Utrecht: wolf Bram. Gelukkig maar, want het gaat goed met vaderwolf Bram en de roedel met jaarlingen en welpen.
Wolf Hubertus speelt een belangrijke rol in de besluitvorming van overheden met betrekking tot zogenaamde โprobleemwolvenโ en mag daarom net als wolf Bram op de Utrechtse Heuvelrug niet naamloos blijven. Tussen Hubertus en Bram zijn belangrijke parallellen. In beide gevallen zijn de veronderstelde problemen nauw gerelateerd aan een jachtlandgoed (wolf Hubertus leeft op de Hoge Veluwe en wolf Bram op landgoed Den Treek), in beide gevallen was er grote verwarring onder terreinbeheerders en wolvendeskundigen over hun achtergrond en identiteit, en in beide gevallen werd door de terreinbeheerders de doodstraf geรซist tegen de dieren.
Wolf Bram
In het geval van wolf Bram was het argument dat Bram een solitaire wolf zou zijn die mensen en loslopende honden benaderde en daarom als โprobleemwolfโ bestempeld diende te worden. Tot verrassing van alle betrokkenen bleek uit nader DNA onderzoek dat Bram geen solitaire wolf was, maar een vaderwolf met jonge welpen in nauwe relatie tot de moederteef, waarmee het plan om Bram te doden, te zenderen of te verjagen werd โafgeschotenโ.
Lees alles over wolf Bram hier:
- Alles over de wolven van de Utrechtse Heuvelrug
- Oh, wat een wolf
- Wolf Bram met welpen vluchtend voor Defensiekogels: pootklemmen op vluchtroute en afschot bijvoerplek?
Wolf Hubertus
Ook voor wolf Hubertus geldt dat er gerede twijfels zijn over zijn identiteit en status ten opzichte van andere wolven en mogelijk welpen, en zelfs over zijn woon- en verblijfplaats omdat zijn DNA niet eerder werd vastgesteld in enige probleemsituatie, noch op de Hoge Veluwe, noch buiten het park.
Om die reden kwalificeert wolf Hubertus hoe dan ook niet als een probleemwolf volgens de interventierichtlijnen van het Interprovinciaal Overleg IPO.
Jachtlandgoederen
De Faunabescherming vindt het opmerkelijk dat slechts op twee plaatsen in Nederland wolven gerapporteerd worden als โprobleemwolvenโ, namelijk op beide jachtlandgoederen waar jagers de wolf als een concurrent aanmerken.
Op geen enkele andere plaats zijn soortgelijke problemen met (mogelijk) gehabitueerde wolven gemeld.
Sint Hubertus
Sint Hubertus, naar wie wolf GW4655m nu genoemd is, werd geboren in het jaar 656. Toen zijn jonge vrouw in het kraambed stierf besloot Hubertus zich helemaal aan de jacht te wijden. Tijdens een jachtpartij verscheen een hert met een lichtend kruis tussen het gewei. Tegelijk klonk volgens de Hubertus-legende een stem die zei: โHubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezighedenโ. Daarop besloot Hubertus te stoppen met jagen en zijn tijd te besteden aan nobeler bezigheden.
Op de Hoge Veluwe is nog altijd jachtslot Sint Hubertus gewijd aan deze legende van een bekeerde jager.
Lering
De Faunabescherming stelt vast dat zowel de gedeputeerde van de provincie Gelderland, Harold Zoet (โeerst de trekker overhalen, excuses maken kan altijd nogโ) als de directeur van de Hoge Veluwe, Seger baron van Voorst tot Voorst (โde wolf moet gewoon ophoepelen, maakt me niet uit hoeโ) lering zouden moeten trekken uit de Hubertuslegende.
In elk geval vindt de Faunabescherming het onaanvaardbaar dat de wolf als een nummer zou kunnen sterven.
Ga voor meer informatie naar de website van de Faunabescherming. Je kunt de Faunabescherming steunen in hun bescherming van de wolven, via het Wolvenfonds.
